Tarjoilulämpötila-asiat (ja en ole vain tyytymätön)

Tarjoilulämpötila-asiat (ja en ole vain tyytymätön)

Viini-geeksillä on maine siitä, että ne ovat tylsät ja pedanttiset. Vieraile viinikeskustelufoorumilla internetissä, ja saatat löytää osanottajat tuskallisiksi viinikaappeihin ja kellareihin liittyvän lämpötilan valvonnan suhteen – jos se on 55 ° F, vai onko se vain hieman liian kylmä? Ehkä 60 ° F? Ei, se on liian kuuma, joten ehkä 58 ° F on parempi. Mutta miten tiedän, kuinka tarkka lämpötilan säätö on todella? Hanki elämä.

viinin lämpötila

Mutta jotkut viinin ystävien lukemattomista huolenaiheista ovat todella perusteltuja. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä viinin arvostuksessa on yksi, jota käsitellään harvoin – palvelee lämpötilaa. Useita vuosia sitten sain epätavallisen joululahjan: omaperäisen viinilämpömittarin, joka on puinen näyttökotelo, kohokuvioitu sisäpuolella ihanteellisella palvelulämpötilalla jokaisen ranskalaisen viinin tyyliin. Kuinka typerä, ajattelin. Siitä lähtien olen muuttanut mieleni. Uskon nyt, että tarjoilulämpötila on yksi tärkeimmistä tekijöistä viinin arvostuksessa ja aivan kuten hienot viinit voivat täysin pilata väärien lasien avulla, jotka tarjoavat viiniä väärään lämpötilaan, voivat lopettaa sen kokonaan.

Tieteellinen tutkimus on osoittanut, että tatse-silmut toimivat eri tavoin lämpötilan muuttuessa. Esimerkiksi tällaisen liuoksen lämpötila vaikuttaa voimakkaasti liuoksen makeutta kohtaan. (Se maistuu makeammalta, kun se lämpenee.) Mutta emme tarvitse kovia tietoja vakuuttamaan meitä tästä. Kokeile seuraavaa kokeilua. Ota halpa tammi Australian Chardonnay ja kaada se kahteen puoli pulloa. Jätä yksi näistä huoneenlämmössä ja jätä toinen jääkaapin lämpötilaan. Sitten maistetaan kaksi viiniä. Viini huoneenlämpötilassa voi maistua hieman hiljaiselta, makealta ja confected-tilalta, mutta jäähdytetty pullo on todennäköisesti paljon suolaisempi, heikompimpi ja ”rakenne”. Kokeile samaa kokeilua makealla viinillä, ja tulet todennäköisesti huomaamaan, että viini huoneenlämmössä maistuu makeemmäksi ja vähemmän kohdistetuksi kuin jäähdytetty versio.

Johtopäätös?

Jäähdyttävät valkoviinit yleensä pitävät mausta vähemmän makea ja suolaisempi, ja yleensä ne maistuvat ”vähemmän” kokonaisuutena. Itse asiassa pahin valkoviini, jota minulla oli, papaijainen viini Keniassa, jolla oli herkkä kissaa kissa virtsa, oli melkein maukas kun palveli jäätä kylmää. Sinun oli kuitenkin juoda sitä nopeasti, ennen kuin se oli lämmennyt. Toisaalta, jätä hieno Burgundy tai Alsace valkoinen liikaa, ja kaipaan mitä viini on tarjota.

valkoviini

Punaviinien kanssa tapahtuu samanlainen asia, mutta tässä on enemmän tekemistä tanniinien kanssa kuin makeutta. Kun valkoiset viinit saavat rakenteensa happamuutoksesta, punaiset perustuvat happamuuden yhdistelmään ja tanniiniin tunnettujen yhdisteiden katkeraan ryhmään. Jos viilennät punaviiniä, se liioittelee tanniinit, antaa viiniä enemmän rakennetta ja tekee siitä vähemmän ilmeistä nenää. Kääntäen, kun punainen lämpenee, tanniinit muuttuvat vähäisemmiksi ja viini muuttuu haihtumattomaksi. Vaikka intuitiivisesti olette sitä mieltä, että on siksi hyvä ajatus lämmittää punaisia, jotta ne voisivat ilmentää enemmän nenästä, mitä todella tapahtuu, on, että kun punainen on ylikuumentunut, nenä menettää keskittymänsä: lämpötila on melko kapea viini näyttää hyvältä, eikä ole hyvä ajatella kulkea tämän ulkopuolella. Yksi ei-viinin ystäväni on kammottava tapa avata punaviinit pari tuntia aikaisin ja kiinnittää ne uunin päälle. Kun viini kaadetaan, se on haaleaa; melkein alittavaa niin. Älä tee sitä!

Kotomme on ikääntyvä keskuslämmitysjärjestelmä, ja kylmän talven iltana olen usein löytää punaviinit huoneenlämmössä ovat liian kylmiä, jotta nautittavaa. Ne ovat mykistetyt nenään ja ankarasti jäsennelty. Kesäisin kuitenkin usein pop-punaisia ​​jääkaapissa 20 minuuttia, ennen kuin avaat ne, kun huoneenlämpötila on 25 ° C. Lisäksi ne voivat olla epätarkkoja ja räikeitä. Ja jotkut vaaleat punaiset, kuten Beaujolaisista tai Loiresta tulevat, hyötyvät usein siitä, että ne jäähtyvät aivan alas niin kuin valkoisella viinillä.

Joten olet luultavasti kerännyt jo nyt, että olen täysin vakuuttunut siitä, että palvelee lämpötilaa hämmästyttävä vaikutus viinin makuun. Vaikka sinun ei tarvitse saada sitä tarkkaan murto-osalla tutkinnon, kannattaa kiinnittää huomiota. Yleensä varo palvelee punaviinit liian lämmin; se on paljon helpompaa lämmittää viiniä ylös lasissa kuin se on jäähtyä uudelleen, joten erehtyä puolella viileä. Ja älä palvele näitä punaisia ​​liian lämpimiä!


Comments are closed.